Uitsmijters

Uitsmijters

Wij zijn de Uitsmijters, een groep met allemaal schoolverlaters! Het laatste jaar op SBO Michaëlschool, dat laten we natuurlijk niet zomaar voorbij gaan…

De Uitsmijters is een groep met twee juffen Monique. Op maandag en vrijdag krijgen ze les van juf Monique Teske en op dinsdag, woensdag en donderdag van juf Monique Peters.

De dagen hebben allemaal nog steeds een vaste structuur, met in ieder geval taal, lezen en groeps-doorbroken rekenen. Naast deze vakken op het rooster zijn er in de bovenbouw nog heel veel andere vakken waar steeds zelfstandiger aan gewerkt moet (leren) worden.

Dit jaar gaan we weer een stapje verder met het leren werken op de laptops, met o.a. weer een Power Point maken voor een spreekbeurt, nadat ze eerst op zoek gaan naar informatie voor een werkstuk over een bijzonder onderwerp.

Aangezien dit jaar het laatste jaar is van de Uitsmijters, is het ook de laatste kans om hier te laten zien wat we in huis hebben! Ze willen echt het beste uit zichzelf halen, dus ze letten goed op en doen hun best. Vooral bij vakken waarvan ze weten dat ze zich daar nog veel in moeten ontwikkelen, zien we meer motivatie. Doordat we deze schoolverlaters ook echt betrekken bij het stellen van hun eigen doelen en deze doelen voor hun zichtbaar maken, zien ze hoe ze er voor staan en dat werkt motiverend. We zien hierdoor dan regelmatig intrinsiek gemotiveerde Uitsmijters.

De Uitsmijters gaan volgend jaar naar de middelbare school. Daarom gaan we ook op bezoek bij Middelbare scholen in de buurt.  We bezoeken bijvoorbeeld De Baander, Het Element en PRO 33. Op die scholen kun je bijvoorbeeld leren werken in de horeca en mag je soep maken. Of je leert fietsen maken, of lassen. Je kunt er werken in de bouw, hout bewerken, werken in de (auto)techniek of in de verzorging. Op sommige scholen kun je ook werken met planten en dieren. Dat kan natuurlijk niet op de basisschool, dus is het erg leuk om daar alvast te gaan kijken. Natuurlijk moet je op die scholen ook gewoon taal of rekenen of Engels doen. 

Een goede sfeer in de klas vinden we enorm belangrijk. We hebben daarom ook veel aandacht voor Kanjertraining en de PBS-lessen. We voeren regelmatig gesprekken met elkaar, over leuke en over lastige onderwerpen. Voor ons is het belangrijk dat iedereen in de klas mag zijn, wie hij of zij is. Daar geven we elkaar de ruimte voor. 

Al die dingen zijn belangrijk, zodat we goed kunnen kijken welke volgende school goed bij je past. Dat kan een school voor praktijkonderwijs zijn, waar je meer met je handen bezig bent, of een VMBO-school, waar je iets meer met theorie bezig bent en daarnaast ook met je handen werkt.

In het voorjaar gaan we werken aan de musical en natuurlijk gaan we ook op kamp! Het kamp is in een bos, waar we allemaal gekke spelletjes gaan doen in de natuur. We blijven daar dan ook eten en slapen.

Voor de kinderen een bijzonder jaar, omdat ze SBO Michaëlschool na dit jaar gaan verlaten, voor de juffen bijzonder omdat ze de kinderen hierbij mogen begeleiden.

We maken er samen wat moois van!  
Groetjes, juf Monique Teske en juf Monique Peters.