Gezonde school

Gezonde school   Gezonde School

Op SBO Michaëlschool werken wij volgens de principes van Lekker Fit! Hiermee willen we op een positieve manier aandacht geven aan een gezond gewicht bij kinderen. We behandelen de thema's voeding, bewegen en het maken van gezonde keuzes.

SBO Michaëlschool is een Gezonde School.

SBO Michaelschool heeft drie vignetten van de Gezonde school: Voeding (vanaf 2015), Sociaal welbevinden en veiligheid (vanaf 2016) en Sport en bewegen (vanaf 2017). Wij vinden de gezondheid van onze leerlingen heel belangrijk. Om deze reden hebben wij de volgende afspraken:

Ochtendpauze

Wij vragen ouders om als tussendoortjes voor de ochtendpauze groenten of fruit en iets te drinken mee naar school te geven. In de ochtendpauze wordt er door alle leerlingen groenten of fruit gegeten. Op SBO Michaëlschool maken wij hiervoor gebruik van de B.Slim fruitbakjes. Alle leerlingen hebben een eigen fruitbakje. Wij vragen om het fruit hapklaar mee te geven, zodat de juf of meester de kinderen hier niet meer mee hoeft te helpen. Het bakje kan worden gevuld met bijvoorbeeld: aardbeien, stukjes appel, trosje druiven, stukjes kiwi, partjes mandarijn, stukjes meloen, stukjes perzik of nectarine. Rauwkost kan natuurlijk ook, denk aan plakjes komkommer, radijsjes, kleine tomaatjes, worteltjes of stukjes paprika. Als drinken geven wij de voorkeur aan water of dranken zonder suiker. Als een leerling aan het fruit echt niet voldoende heeft, mag er daarna nog een ander gezond tussendoortje worden gegeten.

Lunch

Wij willen u vragen om een gezond lunchpakket aan uw kind mee te geven. Door voldoende en goed te lunchen zijn kinderen ’s middags weer in staat om zich goed te concentreren. Een gezonde lunch bestaat uit volkoren- of bruinbrood, halvarine en niet te veel of te vet beleg. Als drinken geven wij de voorkeur aan water of dranken zonder suiker. Daarnaast eventueel fruit en/of groente.

Waterdrinken

Water drinken is duurzaam, gezond, lekker en goedkoop. Vanaf maart 2020 is het daarom op iedere maandag kraanwaterdag. Op maandag worden er geen andere drankjes gedronken op school. Daarnaast stimuleren wij dat er op andere dagen ook water wordt gedronken. De drie jongste groepen hebben een B.slim-dopper. 

Trakteren

Wij promoten gezond trakteren. In onze nieuwsbrief geven we regelmatig voorbeelden van gezonde traktaties. We hopen op de medewerking en het enthousiasme van alle ouders om op deze manier bij te dragen aan de gezondheid van onze leerlingen. Ouders kunnen daarnaast voor meer ideeën het boek ‘Feest! 46 traktaties voor school of thuis’ van het Voedingscentrum, vol met leuke en gezonde traktatie-ideeën, op school lenen.

 Geschikte traktaties vinden wij:

Speciale gelegenheden

Het team van SBO Michaëlschool is van mening dat er bij speciale gelegenheden uitzonderingen gemaakt mogen worden met het eten en drinken. Onder speciale gelegenheden verstaan we bijvoorbeeld het schoolreisje en feestdagen. Omdat het voor een speciale gelegenheid is, is de traktatie extra speciaal. Het is belangrijk om het niet gewoon te laten worden.

Sport en Bewegen

Op SBO Michaëlschool vinden wij sport en bewegen heel belangrijk, dit is leuk en geeft een goed gevoel. Kinderen die sporten en bewegen voelen zich gezonder, fitter, sterker en leren spelenderwijs tal van vaardigheden. Wij vinden het belangrijk dat leerlingen kennis maken met verschillende sporten en dat ze leren dat sporten leuk is. Hiervoor vinden wij een structurele verbinding tussen onderwijs en sport belangrijk. Wij vinden dat ieder kind recht heeft om te ervaren hoe leuk sporten en bewegen is. Ieder half jaar staan op de sportkaarten van het Lekker Fit!-pakket twee nieuwe sporten in beeld en daarnaast heeft SBO Michaëlschool er voor gekozen om een vakleerkracht bewegingsonderwijs en een combinatiefunctionaris sport in te zetten. Wij vinden daarnaast dat leerlingen niet alleen in en rondom school moeten kunnen sporten, maar ook bij sportverenigingen. Hiervoor zetten wij ‘Kies Je Sport’ in, de sportpas van de gemeente Amersfoort en de SRO. Hiermee kunnen de leerlingen kennismaken met verschillende sporten, zonder dat zij direct lid hoeven te worden. De leerlingen kunnen het hele schooljaar verschillende sporten uitproberen. Voor leerlingen waarvan de ouders niet over de financiële middelen beschikken om sport te kunnen betalen kunnen wij een aanvraag doen bij het Jeugdsportfonds. Voor die kinderen betaalt Jeugdsportfonds dan de contributie en eventueel de sportattributen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
{module:"Newsletter",group_id:""}